Приморський бульвар

Одеса — це яскраве приморське місто, яке мимоволі заражає всіх приїжджих своєю особливою енергетикою. Тут завжди є десь погуляти, на що подивитися, куди сходити і так далі. Причому пам’ятками часом є не лише численні музеї, парки, театри та пам’ятники культури, а й самі одеські вулиці. Нарівні з головною (Дерибасівською) виділяється Приморський бульвар.

Починається він на Думській площі, а закінчується поряд із Воронцовським палацом. Якщо пройтися бульваром, то можна помітити, як він пов’язує центр Одеси з морським узбережжям.


Особливості архітектури


Приморський бульвар – це гімн класицизму, який був популярним на початку 19 століття. Тому це не просто вулиця чи визначна пам’ятка Одеси, але об’єкт археологічних досліджень. Наприклад, у 2008 році тут були виявлені предмети начиння стародавніх греків, останки грецького поселення та багато іншого. Всі розкопки були збережені, і зараз їх можна переглянути: вони знаходяться під спеціальним куполом зі скла.

Приморський бульвар

Що можна побачити

Головна особливість Приморського бульвару в Одесі – це різнокольорова ілюмінація. Вона включається щовечора і горить до світанку, що надає бульвару особливої чарівності та яскравості. Не дивно, що тут багато гуляючих і відпочиваючих: кожному хочеться відчути себе в казці. З 2006 року ця краса радує як одеситів, так і гостей міста. Причому гірлянди перебувають над довільному порядку, саме на бульварних деревах.

У 2007 році аналогічним чином було прикрашене величезне дерево біля пам’ятника Пушкіну. Щоб зробити його світним у темряві, було використано понад 3000 метрів гірлянд. Біля дерева постійно фотографуються, а також знімають на відео біле свічення у темряві. Виглядає це справді чудово, причому будь-якої пори року.

Найцікавіше, що ця ілюмінація — це ідея самих одеситів. Раніше вона використовувалася у штатному режимі, тобто винятково під час новорічних свят. Однак вона настільки колоритно вписалася в інтер’єр міста, що місцеві жителі наполягли на цілорічних гірляндах. Справді, вони шикарно виглядають не лише на тлі снігу та ялинок, а й поряд з осіннім листям, весняними чагарниками та літніми квітами.

Приморський бульвар

Окрасою Приморського бульвару є, безумовно, знамениті Потьомкінські сходи, побудовані в 1841 році. Вона веде до Морського вокзалу, і взагалі вважається окремою одеською пам’яткою.
Біля неї можна подивитися на пам’ятник Арману де Рішельє – відомому градоначальнику Одеси. Не говорячи вже про те, що на Приморському бульварі багато каштанів, лип, кленів та інших дерев. Вони надають вулиці затишку та спокою, під кожним деревом можна посидіти на лавці або сфотографуватися на згадку.