Джерело: unian.ua
Серед таких видів риби є лосось, тунець та сардини.

Риба є чудовим джерело нежирного білка з високим вмістом омега-3, мінералів та інших мікроелементів. Якщо додавати морепродукти до вашого раціону, то це може покращити здоров’я серця та мозку. Американська асоціація серця навіть рекомендує їсти щонайменше дві порції риби на тиждень, пише mbgfood.

Зареєстрований дієтолог та член Колективу mbg Джесс Кордінг каже, що пошук балансу між різними видами риби, яку ви їсте, є найздоровішим способом її вживання. 

“Якщо хтось їсть тунця щодня протягом тривалого часу, він може споживати ртуть у кількості, вищій за безпечну, оскільки у великій рибі, як правило, більше ртуті”, – підкреслила вона.

Найкорисніші види риби за рекомендаціями дієтолога:

Лосось

Однією з найбільш універсальних риб та, ймовірно, найпопулярніших, є лосось, адже він смачний та багатий на поживні речовини. 

“Якщо ви хочете отримати достатню кількість омега-3 жирних кислот, я вважаю, що дикий лосось може запропонувати вам багато поживних речовин. Ви отримуєте омега-3, вітамін D3, білок, вітамін B12 – і дикий лосось, як правило, більш пісний і містить більше омега-3”, – наголосила Кордінг.

Анчоуси

Такі маленькі рибки багаті на селен, омега-3 та мають чудовий смак. Їх можна знайти у банках, які замариновані у воді або оливковій олії. Дієтолог рекомендує починати з білих анчоусів в олії. Їх можна розім’яти з оливками, намазати на тост або використовувати у салатах, заправках для салатів чи соусах для пасти. 

“Я вважаю, що вони більш доступні, тому що мають м’якший смак і трохи іншу текстуру”, – пояснила Кордінг. 

Скумбрія

Ще одним чудовим джерелом омега-3, B12 і вітаміну D є скумбрія. Це екологічно чиста та доступна здорова риба з низьким вмістом ртуті. 

Вона є жирнішою за тунця, проте менш рибною, ніж сардини або анчоуси. Її можна знайти консервовану у продуктовому магазині або спробувати замаринувати.

Сардини

Сардини також містять багато омега-3. Також вони є чудовим джерелом вітаміну B12, мінералів і кальцію. 

“Я люблю дикі сардини, упаковані в оливкову олію першого віджиму – це одна з моїх улюблених страв, що дуже дивно. Коли у мене стрес, мені завжди хочеться саме їх, тому що омега-3 так заспокоюють нашу нервову систему, а оливкова олія містить багато антиоксидантів і корисних жирів”, – порадила дієтолог.

Кордінг рекомендує для тих, хто вперше смакує рибні консерви почати з філе сардини без кісток та шкіри. 

“Це зовсім інший досвід, правда? Ви не хрумтіли кістками – ви на крок від них. У вас просто є ці чудові маленькі філе, і знову ж таки, ви можете знайти їх упакованими у воді, упакованими в оливковій олії – є багато різних способів, якими вони продаються”, – додала дієтолог. 

Сардини можна розім’яти і подати на тості або додати в салат.

Тунець

Тунець є гарним джерелом омега-3, вітамінів B12 і D, йоду і селену, адже це велика риба. Також важоиво враховувати звідки походить тунець і як часто ви його їсте, аби переконатися, що ви отримуєте менше ртуті. 

“Ми впевнені, що ви вже їли бутерброд з тунцем або рибний пиріг з тунцем (бо хто цього не робив?). Якщо ви хочете чогось більш здорового, спробуйте додати тунця до салату або пасти, щоб отримати додаткові овочі та мікроелементи”, – додали у матеріалі.

Користь риби – останні новини

Раніше фахівці розповіли, чи корисні рибні консерви. За словами експертів, більшість з них і справді можуть бути корисними для здоров’я. Найкраще вживати рибні консерви, які залиті водою або оливковою олією, з меншим вмістом солі та ртуті.

Також кардіологи назвали рибу №1 для здоров’я серця. Кардіолог Мері Грін радить вживати лосось, який виловлений в дикій природі, а не вирощений на фермі.