Нині для вчених так і залишається загадкою причина смерті композитора.
Слух видатного композитора Людвіга ван Бетховена почав погіршуватися в молодості, а помер геній повністю глухим. Причини його глухоти залишаються загадкою.
Однак, майже через дві сотні років аналіз його волосся показав високий рівень свинцю, миш’яку та ртуті, пише Bild. Як зазначили вчені, за норми 4 мкг свинцю на один грам волосся, в одному локоні композитора було виявлено 380 мкг, в іншому – 258 мкг. У волоссі Бетховена також було в 13 разів більше за норму миш’яку і вчетверо більше за норму ртуті.
Дослідник і патологоанатом Пол Джаннетто прокоментував, що це найвищі показники, які він коли-небудь бачив.
Видання зазначило, що відомий той факт, що Бетховен любив вино, а в той час, коли жив композитор, у дешеве вино додавали ацетат свинцю. Крім того, напій витримували в чанах, залитих свинцем, а корки вимочували у свинцевій солі. Крім того, свинець у той час додавали і в ліки, а Бетховен одночасно приймав до 75 препаратів.
Інші новини про особистість Бетховена
Учені Кембриджського університету розшифрували ДНК німецького композитора Людвіга ван Бетховена, але не змогли визначити причину його ранньої смерті. Однак їм вдалося з’ясувати, що у Бетховена була генетична схильність до захворювань печінки, а наприкінці життя він хворів на гепатит В. Вивчивши записи композитора за останні 10 років його життя, науковці дійшли висновку, що Бетховен регулярно пив, але скільки, вченим оцінити було складно.