В Одеській області під час всеукраїнського фестивалю запровадили відзначення щорічно 5 травня Національного дня «Одеського чорного». Основна мета заходу, як зазначили в Одеській ОВА, підкреслити важливу роль для виноробства України, а саме ─ місцевих сортів винограду. Про це повідомляє «Бессарабія INFORM», посилаючись на ОВА.
Фестиваль розпочався з наукової конференції, у ході якої фахівці ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова» розповіли про історію селекції винограду в Україні, обговорили проблемні питання галузі виноградарства і виноробства.
Спеціалісти розповіли, що 50 років тому був виведений сорт винограду «Одеський чорний», саме в «Інституті виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова».
«Наразі це єдиний локальний червоний сорт винограду, який є амбасадором українського вина у світі! В Україні з цим сортом винограду працює понад 20 виробників (які, доречі, представили і представлятимуть у наступні роки своє вино на фестивалі)», ─ йдеться у дописі.