Джерело: unian.ua
Кулики доєдналися до півтори тисячі рожевих фламінго.

До Національного природного парку “Тузлівські лимани” (Одеська область) прилетіли кулики, серед них – великий грицик з самої Фінляндії.   

Як пояснив доктор біологічних наук, співробітник парку Іван Русєв, серед далеких мігрантів, який прибули до Одещини, є грицик великий. “Наразі в парку декілька тисяч куликів. Кулики, особливо грицики жадібно зондують мул, поїдають смачних представників бентосу лиманів – багатощетинкові черв’яки та мотиль. Понад 90% часу денного перебування в акваторії нацпарку – це зондування дна мілководдя, де голова і довгий дзьоб цих гарних птахів постійно занурені у воду”, – розповів науковець.

За його словами, співробітники заповідника встановили, що серед пернатих гостей є такі, що долетіли з самої Фінляндії.

“Цкаво, що один з грициків на Тузлівських лиманах має супутниковий датчик і показує, що він прилетів до нас з Фінляндії й тримається вже майже два тижні. Скоро пильні кулики наберуться енергії й полетять далі, на Південь до Африки”, – каже Русєв.

Він також додав, що попри війну вже кілька тижнів через парк з Тундри летять кулики різних видів. Вони прибувають на зупинку до водно-болотних угідь, до фламінго, які ще живуть у заповіднику.

За даними науковця, у нацпарку на Одещині ще тримається понад 1500 рожевих фламінго. “Попри шумовий вплив під час дронової атаки і під час прольоту інших БПЛА, фламінго живуть в нацпарку з квітня 2024 року і є своєрідною родзинкою природних екосистем Українського Причорномор’я під час війни”, – констатує Русєв.

Що таке грицик великий

Грицик великий – великий прибережний птах родини баранцевих (Scolopacidae), що гніздиться у болотистих районах півночі Старого Світу та узимку мігрує до західної Європи, Африки, Південної Азії і Австралії. В Україні – гніздовий перелітний птах. Маса тіла 230–370 г, довжина тіла 36-44 см, розмах крил: 62-70 см. У дорослого самця в шлюбному вбранні верх голови бурувато-рудий, над оком – білувата “брова”, нижня частина голови, шия і воло руді, а спина і плечі – чорно-бурі з рудими та сірими плямами. У цього птаха довгий, рівний, жовтогарячий дзьоб, на кінці він чорний.  Ноги довгі, чорні, у польоті виступають за хвостом.

Природний парк “Тузлівські лимани”

У Національному природному парку “Тузлівські лимани” зафіксували наявність понад 1 тис. червонокнижних чоботарів, які схожі на крилатих зебр.  

Вони прилетіли з Африки до заповідника у цьому році доволі рано.  Перед осіннім сезоном ці дивовижні птахи залишились на Одещині, щоб  набратися сил. У пошуках їжі вони найчастіше бродять по мілководдю, помахуючи з боку в бік дзьобом і пробуючи поверхню води або опускаючи дзьоб у відкладення мулу.