Джерело: unian.ua
Серед них – мармуровий краб, кам’яний та краби плавунці.

У Національному природному парку “Тузлівські лимани” на Одещині Чорне море викинуло на узбережжя тисячі крабів.

“Останніми днями потужний північний вітер відігнав воду з берегів Чорного моря в нашому нацпарку. Такі потужні вітри “потягли” воду з Тузлівських лиманів через протоку між морем та лиманами на 2 км піщаного пересипу і їх рівень знизився на 15-20 см. Тим часом до берега з глибин моря підтягнуло холодну воду, сірководень та багато крабів”, – розповів доктор біологічних наук, співробітник нацпарку Іван Русєв.

За його словами, він опинився на березі моря наступного дня, 5 липня, після викиду гідробіонтів, коли їх вже трохи стало менше на березі.

“Але навіть така картина – кількість викинутих на берег крабів, вражає. Їх на берег викинуло сотні тисяч в межах піщаного пересипу нацпарку. В середньому по 3 краби на погонний метр. Серед них мармуровий краб, кам’яний та краби плавунці. Мармурових менше всього десь до 5%, небагато і кам’яних, інші – плавунці”, – розповів науковець.

Зі слів відпочиваючих, на рекреаційній зоні Катранка та Расейка, в перший день було багато бичків, хамси та атерини – їх відрами зібрали відпочиваючі. Також рибою харчувалися багато птахів. Однак наступного дня вже не було знайдено жодної рибинки.

Як уточнив Русєв, такі природні явища з’являються періодично і переважно влітку, але вони не є загрозливими для популяцій гідробіонтів, які спроможні швидко відновлюватися.

Парк “Тузлівські лимани”

Нагадаємо, у Національному природному парку “Тузлівські лимани” (Одеська обл.) мешкають цікаві рептилії – червонокнижні болотяні черепахи, яких науковці зафіксували та оприлюднили відповідні світлини.

За словами доктора біологічних наук, співробітника парку Івана Русєва, це рідкісний, занесений до Червоної книги МСОП (Міжнародний союз охорони природи) вид рептилій.

Ця унікальна черепаха – аборигенний вид, дуже важливий та необхідний елемент водно-болотних екосистем у національному природному парку “Тузлівські лимани”. Маленькі черепашки зазвичай вилуплюються з серпня по жовтень і зиму проводять під землею, в купах органіки, або під піском. А цієї весни, ще на початку травня, під час війни, на Тузлівській Амазонії розпочався вихід черепашок із зимівлі.

Болотяна черепаха в межах нацпарку зустрічається в нечисленних прісних, або полупрісних водоймах НПП “Тузлівські лимани” – пониззі малих річок Хаджидер, Алкалія, в зоні Джантшейського лиману та Малого Сасику.