Парк Шевченка в Одесі

Парки Одеси — це особливі місця, де дивним чином поєднуються веселощі та спокій. Тут можна як розважитись із сім’єю, так і посидіти на самоті. Найбільш відвідуваним вважається Центральний одеський парк культури та відпочинку імені Шевченка.

Трохи історії

Спочатку парк виглядав зовсім інакше, ніж зараз. Більше того, він навіть не був місцем відпочинку чи прогулянок: на його місці знаходився сад, що мав дуже погану славу серед місцевих жителів. Його ніхто не доглядав і не доглядав, а територія поступово дичала і зникала з лиця землі. Тут навіть не росли дерева та чагарники.

Відкритий він був у 1875 році, проте на той час носив назву Олександрівського. Це пов’язано з тим, що у парку дуже любив перебувати імператор Олександр II. На честь відвідування Одеси він висадив дуб у цьому парку. Аж до революції центральний одеський парк називався Олександрівським.

У 1920 році, коли влада більшовиків була остаточно встановлена, почалися різні перейменування як вулиць, так і місць відпочинку. Не став винятком і парк, який відтоді носить ім’я Тараса Шевченка.
Розташований він між Лідерсівським бульваром, Успенською та Маразлієвською вулицями.

Парк Шевченка в Одесі

Що можна побачити

Зрозуміло, що першою та головною пам’яткою парку є пам’ятник Тарасу Шевченку. Сюди завжди приносять квіти, це своєрідний меморіал. Далі йде Алея Слави, присвячена пам’яті учасників бойових дій часів Великої Вітчизняної війни, визволителям Одеси та партизанам. У центрі алеї є пам’ятник Невідомому матросу, біля якого горить вічний вогонь. Поруч із ним – обеліск воїнам-афганцям.

Такий патріотичний настрій дуже до вподоби відвідувачам центрального парку Одеси. По суті, навіть не потрібно відвідувати музеї: достатньо вшанувати пам’ять загиблих і тут. З цієї причини гості міста намагаються насамперед побувати у парку Шевченка, а лише потім організовувати походи музеями бойової слави.

У парку багато стежок, що ведуть у різні частини міста. Найпопулярнішою вважається та, якою можна вийти до моря (пляж «Ланжерон»). А звідти вже люди прямують так званою трасою здоров’я. Це ідеальний варіант для ранкової пробіжки або вечірньої прогулянки Одесою. Не дивно, що тут можна зустріти і молодь, і сім’ї з дітьми, і пенсіонерів, які ведуть здоровий спосіб життя.

Парк Шевченка в Одесі

Окремо у парку є зона атракціонів. Головним із них вважається колесо огляду, причому катаються на ньому не лише сім’ї з дітьми. Чимало дорослих, яким хочеться подивитись на Одесу з висоти пташиного польоту. По суті, це міні-екскурсія містом.

Для дітей є інші атракціони типу чашок, паровозиків, каруселів, вихору тощо. У такому форматі парк Шевченка працює лише в літній період: узимку ця його частина порожня. Але прогулятися тут можна будь-якої пори року, так само як і зайнятися спортом.

Таким чином, парк імені Тараса Шевченка — це чудова можливість побачити та зрозуміти Одесу у всій її патріотичній пишності.